Scroll Down • Scroll Down • Scroll Down • Scroll Down • Scroll Down • Scroll Down •

Why video marketing rocks?

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ζούμε εδώ και πολλά χρόνια στην εποχή της εικόνας. Πιο συγκεκριμένα όμως, τα τελευταία χρόνια ζούμε στην εποχή της κινούμενης εικόνας, του βίντεο που κυριαρχεί παντού και φυσικά και στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Από τη στιγμή που καθιερώθηκε ως απτή πραγματικότητα ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν να βλέπουν βίντεο καθημερινά, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να μείνουν «έξω από το χορό». Το video marketing είναι πλέον η ναυαρχίδα της διαφήμισης σε ολόκληρο τον κόσμο και όλα τα marketing agencies επιλέγουν κατά προτεραιότητα να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το βίντεο για να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με πολλούς τρόπους. Τα βίντεο χρησιμοποιούνται για να οδηγηθεί ένας πελάτης σε ένα landing page, για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για διαδικτυακά σεμινάρια, για email, για την εισαγωγή επωνυμιών και για τη δημιουργία μόνιμων σχέσεων με τους πελάτες.

Πέρα από την ίδια την ανάγκη των ανθρώπων να καταναλώνουν διαρκώς βίντεο, το video marketing παρέχει μια ευρεία γκάμα από οφέλη για την επιχείρηση που επιλέγει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάμε να τα δούμε

1. Το βίντεο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του SEO

Η έρευνα της HubSpot αμερικανικής εταιρείας software διαπίστωσε ότι το 66% των ερωτηθέντων σε μια δημοσκόπηση δήλωσαν ότι επισκέφτηκαν τον ιστότοπο μιας επιχείρησης αφού παρακολούθησαν βίντεο με επώνυμα προϊόντα. Αυτό δείχνει ότι το περιεχόμενο βίντεο υψηλής ποιότητας μπορεί να αυξήσει το engagement των θεατών και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επισκεψιμότητα στον ιστότοπo μιας επιχείρησης. 

Αυτό είναι σημαντικό επειδή η Google κατατάσσει την επισκεψιμότητα και τα κλικ ως κύριους παράγοντες κατάταξης. Όσο υψηλότερη είναι η κατάταξη του ιστοτόπου στις σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης (SERP), τόσο περισσότερους επισκέπτες και κλικ λαμβάνει. Επίσης δεδομένου ότι το YouTube αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης μετά την Google, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το video marketing μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το SEO.

2. Το βίντεο κρατά τους χρήστες στις σελίδες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Σύμφωνα με το άρθρο του TJ McCue στο Forbes, ο μέσος χρήστης ξοδεύει 88% περισσότερο χρόνο σε ιστότοπους με βίντεο από οποιοδήποτε άλλο είδος περιεχομένου. Η ύπαρξη μιας διαδραστικής εικόνας ή ενός mini βίντεο σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα οδηγεί τους χρήστες να περνούν περισσότερο χρόνο μέσα σε αυτό και αυξάνει τις πιθανότητες για περισσότερες πωλήσεις.

Άλλωστε όχι μόνο οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου παρακολουθούν πολλά βίντεο, αλλά στην πραγματικότητα το προτιμούν από άλλους τύπους περιεχομένου. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι πάνω από το 55% των ατόμων στο Διαδίκτυο μοιράζονται βίντεο που έχουν παρακολουθήσει κάθε μέρα.

3. Τα βίντεο είναι ελκυστικά

Τα βίντεο είναι πιο ενδιαφέροντα από το κείμενο και κρατούν την προσοχή των θεατών. Γιατί; Τα βίντεο συνδυάζουν οπτικές και ακουστικές αισθήσεις. Επίσης οι οπτικές ικανότητες των ανθρώπων είναι αξιοσημείωτες.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι επεξεργάζονται γραφικά 60.000 φορές πιο γρήγορα από ό,τι επεξεργάζονται ένα κείμενο, σύμφωνα με μια μελέτη του Κέντρου Ερευνών Πληροφοριακών Συστημάτων Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Επίσης, οι περισσότερες από τις πληροφορίες που προέρχονται από τον εγκέφαλο είναι οπτικές, που σημαίνει ότι οι θεατές διατηρούν καλύτερα ένα μήνυμα μέσω βίντεο παρά μέσω κειμένου. 

Το video marketing σε αριθμούς

– Οι εταιρείες που χρησιμοποίησαν το video marketing αύξησαν πιο γρήγορα κατά 49% τα έσοδα τους 

– Το 84% των καταναλωτών ανέφερε ότι αγόρασε ένα προϊόν αφού παρακολούθησαν ένα βίντεο για αυτό

(Πηγή: Neil Patel)

– Μπορείτε να αποκτήσετε 66% περισσότερους κατάλληλους δυνητικούς πελάτες εάν τους προσελκύσετε μέσω βίντεο

(Πηγή: Mike Gingerich)

– Είναι δυνατό να βελτιωθεί η οργανική επισκεψιμότητα από τα αποτελέσματα αναζήτησης κατά 157% χρησιμοποιώντας βίντεο

(Πηγή: BrightEdge)

– Το βίντεο βελτιώνει το brand recognition κατά 54% κατά μέσο όρο

– Κατά μέσο όρο, οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν βίντεο έχουν conversion rate 4,8% (έναντι 2,9% για όσους δεν χρησιμοποιούν)

– Τα βίντεο βελτιώνουν την αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων (Click-Through Rate) κατά 65%

(Πηγή: Salesforce)

*Ένα conversion (μετατροπή) πραγματοποιείται όταν ένας χρήστης ολοκληρώνει κάποια προκαθορισμένη ενέργεια στον ιστότοπο μιας επιχείρησης. Τα conversions δεν χρειάζεται να συνδέονται μόνο με χρηματικούς στόχους (αγορά προϊόντος, υπηρεσίας κλπ). Παραδείγματα conversions είναι όταν ένας χρήστης ολοκληρώνει μια παραγγελία, κάνει κλικ σε ένα κουμπί, υποβάλλει μια φόρμα επικοινωνίας, φτάνει σε μια συγκεκριμένη σελίδα ή ολοκληρώνει οποιονδήποτε άλλο στόχο

Πώς τα βίντεο βελτιώνουν την αγοραστική συμπεριφορά: Γεγονότα και αριθμοί

– Το 80% των πελατών ξεκινά το «ταξίδι του πελάτη» βλέποντας βίντεο με επώνυμα προϊόντα στο YouTube.

(Πηγή: Smart Insights)

– Το Forbes διεξήγαγε έρευνα και ανακάλυψε ότι τα βίντεο κοινοποιούνται 1200% πιο συχνά από ότι οι σύνδεσμοι και τα άρθρα μαζί.

(Πηγή: Forbes)

– Το 69% των χρηστών αγοράζουν μια εφαρμογή ή μια συνδρομή προγράμματος αφού παρακολουθήσουν ένα βίντεο.

(Πηγή: PPCPprotect)

– Οι χρήστες τείνουν να θυμούνται το 95% του μηνύματος μάρκετινγκ από το βίντεο – σε σύγκριση με το 10% αν διαβάζουν το κείμενο.

Στατιστικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

– Ταυτόχρονα, τα κάθετα βίντεο προσελκύουν τους χρήστες τέσσερις φορές καλύτερα στο Facebook (Πηγή: Insense) και 2,5 φορές καλύτερα στο Twitter. Όσον αφορά την κάθετη διαφήμιση, οι χρήστες την παρακολουθούν μέχρι το τέλος στο 90% των περιπτώσεων (για σύγκριση, το ποσοστό είναι 14% για τις οριζόντιες διαφημίσεις βίντεο).

– Επιπλέον, το YouTube είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής ιστότοπος μετά την Google και συνολικά οι χρήστες ξοδεύουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ώρες σε αυτήν την πλατφόρμα. Πρόκειται για περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο χρήστες και περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια βίντεο που παρακολουθούν την ημέρα.

(Πηγή: Forbes)